#Adrenalin

Opštinu Petrovac na Mlavi u sve većem broju posećuju ljubitelji adrenalinskih  aktivnosti u prirodi. Posetiocima, koje privlači nešto ekstremnije planinarenje, posebno  je interesantna „Homoljska transverzala“, centralna planinarska staza kroz Homoljske planine (Kučevo, Ceremošnja, Veliki Sumurovac, Veliki i Mali Vukan, Izvor Četiri lule, Manastir Gornjak, Ježevac, Krupajsko vrelo, vrh Vodna, Beljanica, Žagubički Buk- ukupne dužine 120km). Bogata je prirodnim lepotama, šumom, izvorima, potocima, planinskim vrhovima, kao i kulturnim znamenitostima.

 Prirodna bogatstva opštine Petrovac na Mlavi u vidu planinskih terena obiluju atraktivnim stazama i za brdski biciklizam koji privlači sve veći broj ljubitelja ove aktivnosti.

Gornjačka klisura kroz koju protiče reka Mlava je zanimljiva i alpinistima. U Gornjaku već postoje alpinističke staze različitih težina. Svakako je najatraktivnija „Via ferrata ili „čelični put“ – staza opremljena čeličnim klinovima i sajlom, što olakšava penjanje uz stenu. Ova  uređena  adrenalinska staza  na samom ulazu u Gornjačku klisuru, dužine je  1.100 metara i sastoji se iz 12 sekcija različite težine. Preko puta Via Ferrate se na samim obalama Mlave nalazi i restoran sa ukusnom pastrmkom, kao i prostorije planinarskog društva „Gornjak“ gde je moguće iznajmiti opremu, kao i usluge licenciranog planinarskog vodiča.

Opština je veoma zanimljiva destinacija kako bajkerima, tako i drugim ljubiteljima ekstremnih moto sportova (vožnja džipova i kvadova po teže pristupačnim terenima), kao i ljubiteljima paraglajdinga. Najpoznatije poletište za paraglajding je na vrhu Krilaš.

U selu Kamenovo se nalazi i adrenalinska staza za vožnju džipova na kojoj se održava i trka terenskih vozila.

PD „Gornjak“ : www.gornjak.org.rs
Auto moto klub „OF ROAD TEAM“ FB stranica :  off road team“Nas tata pustio