Banja Ždrelo

Banja Ždrelo

Rekreaciono ugostiteljski centar „Ždrelo“, popularna „Banja“ Ždrelo nalazi se na mestu gde se plodna Stiška ravnica na čudesan način provlači kroz Gornjačku klisuru i uzdiže u Homoljske planine. Nalazi se na 11-tom kilometru puta Petrovac – Žagubica u podnožju dva dominantna homoljska vrha Vukan i Ježevac.

Prilikom istraživanja naslaga uglja na ovom području 1986. godine iz bušotine je izbio jak mlaz termomineralne vode čija temperatura na površini iznosi oko 40 C stepeni. Voda dolazi sa dubine od 180 m gde temperatura prelazi 80 C stepeni. Pošto prolazi kroz hladne slojeve zemlje na površini postiže i zadržava konstantnu temperaturu od 40 C i leti i zimi.

Ova termomineralna voda izuzetnog hemijskog sastava i karakteristika pripada grupi oligomineralnih sulfidnih homeotermi. Zahvaljujući svojoj temperaturi i hemijskom sastavu ova voda se prema nalazima Instituta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Republike Srbije, kao i Zavoda za interne bolesti „Dr Vlastimir Godić“ iz Beograda može uspešno koristiti i u terapijske svrhe kao dopunsko sredstvo pri lečenju zapaljenskog reumatizma (reumatoidni artritis, Behtrevljeva bol), ekstraartikularnog reumatizma (fibrioziti, mioziti, panikuliti, tendiniti) posledica trauma i stanja posle preloma kostiju i hirurških intervencija na koštanom sistemu.
Zahvaljujući svom izuzetnom hemijskom sastavu voda se uspešno koristi i u lečenju kožnih bolesti, ekcema, gljivičnih oboljenja psorijaze, zaceljuje rane, a posle kupanja u ovoj vodi koža postaje mekanija i zategnutija.Ohlađena može da se pije i pomaže kod gastritisa.

Banja Ždrelo raspolaže otvorenim i zatvorenim bazenima, akva parkom sa toplom vodom, velnes centrom, salama za masažu sa lekovitim blatom, morskom vodom, đakuzi kadama, saunama, solarijumom, hotelom ,restoranom i drugim sadržajima. Akva park je jedinstven u Srbiji jer može da se koristi i leti i zimi..
U otvorenim bazenima voda se pomera kao „brza reka“ tako da kupači mogu da jure bazenima uz pomoć pumpi koje guraju toplu vodu. Postavljena su i tri tobogana za razne uzraste kupača.

U sklopu kompleksa nalaze se i tereni za košarku i mali fudbal. Na vrhu objekta nalazi se nudistička teresa na koju se dolazi liftom. U smeštajnom delu ima četrdesetak postelja. Kako je interesovanje za banju premašilo sva očekivanja vlasnik Dragiša Milojević izgradio je nov hotel sa 6 apartmana i 54 sobe.

Rekreativno-ugostiteljski centar „Ždrelo“

Ždrelo bb, 12300 Ždrelo, Srbija
info@ruczdrelo.rs
Tel: +381 12 330 735
Fax: +381 12 330 734

Radno vreme

Bazeni – 10h-20h (NED-ČET),
10h-21h (PET, SUB)
Toboganski bazen – 10h-20h (SVAKOG DANA)