Na lokalitetu „Mitropolija“ u Gornjačkoj klisuri završena je prva faza arheoloških istraživanja koja sprovodi Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo. Istraživanja su sprovedena u okviru projekta koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Partneri na ovom projektu su Opština Petrovac na Mlavi, Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi, Zavičajni muzej iz Žagubice i Turistička organizacija Petrovac na Mlavi.

Sprovođenje ovog projekta biće od velikog turističkog značaja jer će Petrovac na Mlavi dobiti još jedan značajan turistički lokalitet koji će biti atraktivan za posetioce.

Predviđeno je da se sistematskim arheološkim istraživanjima u narednih pet godina istraže najvažniji i najugroženiji delovi srednjovekovnog grada Ždrela, kako bi se pored sticanja celovitog uvida u strukturu i dispoziciju arheoloških ostataka i stepena očuvanosti kulturnih slojeva, njegovu hronologiju, način funkcionisanja i rekonstruisanje života kroz vreme, nakon istraživanja pristupilo izradi projekata njihove konzervacije, restauracije i prezentacije.