#Kultura

Kakve su ti misli, takav ti je život
Otac Tadej

MANASTIR VITOVNICA  se nalazi 15 kilometara od Petrovca. Osnovao ga je kralj Milutin u 13. veku, posle pobede nad bugarskim vlastelinima Drmanom i Kudelinom. Posvećen je Uspenju Bogorodice. Posebno je poznat po najvećem duhovniku novijeg vremena, Ocu Tadeju koji je neko vreme službovao u ovom manastiru i u njemu je sahranjen.

MITROPOLIJA je  manastirski kompleks, koji je podignut krajem 14. veka. Pretpostavlja se da je ovde stolovao Braničevski episkop. Danas su sačuvani samo manji delovi severnog i južnog zida visine oko 3 metra i ostaci četiri stuba koji su nosili kupolu nad centralnim delom hrama u naosu.

CRKVA BOGORODICE PREČISTE ili MALA CRKVA  se nalazi na samo 100 metara istočno od Mitropolije, iznad izvora “4 lule“ i to je najstarija sakralna građevina u Gornjačkoj klisuri. Bila je u funkciji od oko 1320. do 1452. godine.

MANASTIR REŠKOVICA se nalazi u ataru sela Ždrelo, u podnožju planine Vukan. Novi manastir je podignut nedaleko od ostataka starog manastira koji potiče s kraja 14. veka.

 MANASTIR SV. TROJICE je manastirski kompleks podignut na ostacima srednjevekovnog manastira s kraja 13. veka. Izgrađen je  na uzvišenju Mali Čukar nedaleko od centra sela Ždrelo. Prema predanju stari manastir je podigao kralj Milutin.

PANARIJA je lekoviti izvor sa malom kapelom. Mogla bi se ubrojati  u najstarija kultna mesta u Braničevu. Iako su je sazidali Rimljani (ovde prolazi i rimski put), izvor se vezuje za legendu o stradanju sestre Jelice. Po predanju, tu je pala „para“ koju joj je majka stavila u ruku, pre nego što su je konji usmrtili, da plati prelaz iz „ovoga“ na „onaj“ svet. Na mestu, gde je po legendi, para ispala iz Jeličine ruke, potekla je voda .

UTVRĐENI SREDNjOVEKOVNI GRAD ŽDRELO se nalazi u Gornjačkoj klisuri na mestu sa koga se, kroz istoriju, mogao kontrolisati izlazni deo Gornjačke klisure. Podizanje grada Ždrela vezuje se za braću Drmana i Kudelina, gospodare Braničeva s kraja 13. veka.

Selo BISTRICA predstavlja svojevrsni muzej na otvorenom jer se u prirodnom ambijentu Pothomolja nalazi devet vodenica potočara ( osam je u funkciji ), jedna valjavica iz 19. veka, kao i drugi objekti narodnog graditeljstva iz 19. i sa početka 20. veka. Gostoprimstvo žitelja Bistrice, prirodne lepote i kulturno – istorijski sadržaji Bistricu čine veoma zanimljivom za posetioce.

Jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta iz doba praistorije predstavlja lokalitet BELOVODE. Naselje Belovode formirano je početkom vinčanske civilizacije oko 5400. godine pre naše ere i trajalo je sve do njene Gradačke faze kada je nastradalo u požaru, oko 4600. godine pre naše ere. Eksponati sa nalazišta su deo stalne postavke Zavičajnog muzeja u Petrovcu.

https://www.muzej-petrovacnamlavi.org.rs

Adresa: Srpskih vladara 163

CRKVA SV. VAZNESENjA se nalazi u Petrovcu i podignuta je  u periodu od 1866-1869. godine. Locirana je nedaleko od centra grada u ambijentu velike porte obrasle starim lipama. Izgrađena je u klasičnom duhu. Za nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture proglašena  je 1983. godine.

KULTURNO – PROSVETNI CENTAR  je centralna  ustanova kulture u opštini Petrovac na Mlavi, u okviru kojeg posluje:

–Pozorište „Dragoljub Milosavljević Gula“
–Bioskop „Delo“
– Kulturno-umetničko odeljenje amaterskih i profesionalnih programa
– Prosvetno-obrazovano odeljenje „Narodni univerzitet“.

Kulturno-prosvetni centar je organizator preko 30 kulturno-umetničkih manifestacija u opštini Petrovac na Mlavi, a saradnik je i na realizaciji kulturnih, muzičkih, sportskih i edukativnih programa u opštini Petrovac na Mlavi.

https://kpcpetrovac.com

Adresa: Petra Dobrnjca 179

 

ZAVIČAJNI MUZEJ PETROVAC NA MLAVI osnovan je 1998/99. godine. Pored bogatog kulturno – istorijskog nasleđa iz praistorije, antike, srednjeg veka, kao i raznovrsne etnografske građe materijalne i duhovne kulture na formiranje Zavičajnog muzeja presudan uticaj imala su višegodišnja iskopavanja na lokalitetu Belovode kod Velikog Laola. Tokom dosadašnjeg rada Zavičajnog muzeja, formirane su sledeće zbirke: arheološka, etnološka, istorijska, likovna (sa jednom legatom) i numizmatička. Zbirke su manjeg obima, ali se sukcesivno uvećavaju.

https://www.muzej-petrovacnamlavi.org.rs

Adresa: Srpskih vladara 163