Povodom Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja 18. maja sa početkom od 20 sati u Galeriji Zavičajnog muzeja – Petrovac na Mlavi biće otvorena izložba Prirodnjačkog muzeja u Beogradu „ZELENO I CRNO – PRIČA O ČAJU“ autorke Dese Đorđević Milutinović.

Izložba, kroz eksponate, fotografije i tekstove prikazuje put od listića ubranih sa biljke čaj do šoljice prijatnog i lekovitog napitka, kao i put čaja iz postojbine Kine u sve delove sveta.

Pored nama dobro poznatih čajeva od lekovitih biljaka (nana, kamilica, šipak, žalfija) postoji i veliki broj „pravih“ čajeva koji se prave samo od jedne jedine, relativno omanje žbunaste biljke ČAJ (Camelia sinensis). Čajevi od biljke ČAJ (nama uglavnom poznati pod nazivima crni, zeleni, gruzijski, indijski ili ruski) u osnovi se mogu podeliti u dve velike grupe: zeleni i crni. Danas postoji oko 1.500 različitih čajeva dobijenih od biljke čaj (Camellia sinensis). Neki od najpoznatijih zelenih čajeva su japanska mača (matcha), kineski ganpauder (gunpowder), japanska senča (sencha) kao i kineski zeleni čaj sa jasminom. Od crnih čajeva najpoznatiji su ingliš brekfast (English breakfast), erl grej (Earl Gray), asam (Assam) i dardžiling (Darjeeling).

Na izložbi će biti predstavljena četiri osnovna tipa čaja: beli, zeleni, crni i ulong, a posetioci će imati priliku da sami uoče osnovne razlike između crnih i zelenih čajeva, kao i da se informišu o pravilima pripreme određenih čajeva.