Pčelari Kamenovo

Pčelari Kamenovo

Da li turističko putovanje može biti slatko? Naravno da „DA“ ako posetiti najveće i najslađe pčelarsko mesto u Srbiji. U selu Kamenovu kraj Petrovca na Mlavi se od vajkada gaje pčele i proizvodi med. Selo Kamenovo je prvu u Srbiji po broju košnica u odnosu na broj stanovnika, a tako je kažu bilo i u mnogo većoj SFRJ. Skoro svako domaćinstvo poseduje košnice, a najbrojni ih imaju i preko 500. Čistoća našeg kraj garantuje 100% prirodan i zdrav med.
Kroz selo Kamenovo se prolazi na putu Požarevac – Petrovac, ispred mnogih kuća možete videti oznake gde možete stati i kupiti med i mnoge druge pčeljinje proizvode direktno od pčelara, po povoljnim cenama, sa garantovanim kvalitetom. Posebno su poznati bagremov i livadski med sa homoljskih planina. Pored njih postoje i lipov med, suncokretov med, i veoma redak šumski med.
U selu se održavaju Dani mlavsko-homoljskih pčelara, najveća manifestacija ovog tipa koja okuplja pčelare iz cele Srbije i inostranstva.
U centru sela postoji jedinstvem spomenik podignut pčeli.

Pčelarsko gazdinstvo Karadžić je razvilo posebne turističko – prodajne programe za organizovane ture. Stalno ih posećuju planinari iz svih krajeva Srbije, penzionerske ekskurzije, verski turisti koji obilaze manastire na teritoriji naše opštine. Domaćin i pčelar je popularni Pera koga možete pozvati na +381 64 2517616