Planinarenje

Planinarenje

Opština Petrovac na Mlavi poseduje izuzetne uslove za bavljenje planinarenjem i alpinizmom. Deo Homoljskih planina se nalazi na našoj teritoriji. Planine su pristupačne, svi putevi za prilaz su u dobrom stanju, udaljenost od Beograda je oko 130km.
Interesantni su Veliki i Mali Vukan, Ježevac, Krilaš, Štubej… Vrhova su od 670 mnv do 940mnv samim tim spadaju u ne preterano teške vrhove za penjanje. Većina staza su dobro uređene i označene. Posebno interesantno je to što dosta staza kao polaznu tačku ima neki od manastira ili prolazi pored njih.
U blizini se nalazi dosta smeštaja, jer se na samo par kilometara nalazi i Ruc Ždrelo „Banja Ždrelo“. U selu Ždrelo postoji izviđački dom u kome se može rezervisati smeštaj.
U Gornjačkoj klisuri i oko „Banje Ždrelo“ postoji mnogo restorana gde planinari mogu ručati, može se unapred rezervisati i time za veći broj ljudi ostvariti popust.

Kroz Homoljske planine protiče reka Mlava i pravi Gornjačku klisuru u kojoj je naročito razvijen alpinizam. Smerovi za penjanje postoje sa leve i desne obale reke Mlave i pristupačni su. Smerovi su uređeni i označeni, postoje klinovi. U Gornjačkoj klisuri se održavaju kursevi za početnike koje organizuju alpinistički klubovi.
U Petrovcu postoji „Planinarsko društvo Gornjak“, na njihovom sajtu se mogu videti i preuzeti putanje (trekovi)
www.gornjak.org.rs