Ukusi opštine

Ukusi opštine

Opština Petrovac na Mlavi je specifična zbog spoja srpske i vlaške kulture, pa je i ishrana u odnosu na druge krajeve izuzetno zanimljiva i autentična. Akcenat je na namirnicama iz sopstvene proizvodnje, gajene na bazi zdrave ishrane, bez suvišnog prskanja i veštačkog prihranjivanja, jer tradicionalni specijaliteti traže upravo takve sastojke. Narodna jela, za koje je malo reći da su zdrava hrana, potiču sa terena koji su još uvek i ekološki čisti. Posebnost gastronomije ovog područja svakako je priprema lokalnih specijaliteta na autohtoni  način, a to je u velikoj meri uslovljeno specifičnostima okruženja.

Jedan od takvih specijaliteta su ŽMARE ili ŽUMIJARE, tradicionalno etno jelo iz opštine Petrovac na Mlavi. Element kuvanja žmara je upisan u NACIONALNI REGISTAR NEMATERIJALNOG KULTURNOG NASLEĐA SRBIJE. U čast ovog jela u selu Kladurovu svake godine se organizuje gastronomsko – turistička manifestacija  „ Žumarijada “ koja privlači veliki broj posetilaca. Kako žmare karakteriše izuzetno specifičan način pripreme ( kuvaju se oko 16 sati i za pripremu je potrebna cela ovca, sedamdesetak struka praziluka i kukuruzno brašno ) ova manifestacija je idealan način za degustaciju ovog autentičnog jela. Osim žmara, svakako je zanimljivo probati i vlaški kačamak koji najbolje prati domaći ovčiji sir, plašinte, gigiljiš, proju od bistričkog brašna sa vodenica, homoljsku jagnjetinu, pastrmku iz lokalnih ribnjaka, vina i rakiju od domaćih proizvođača, prirodne džemove i sokove, kao i med zbog koga  Kamenovo ima epitet – selo pčelara.

U opštini Petrovac na Mlavi hrana i piće su jedan od izuzetno važnih motiva koji opredeljuje turiste za dolazak u ovaj deo Srbije. Evidentna je sve veća zainteresovanost lokalnog stanovništva za učestvovanjem u svojevsrsnoj autentičnoj gastro ponudi ovog kraja (Kamenovo – selo pčelara, Lopušnik i Krvije sa porodičnim vinarijama, Ranovac sa rakijom, Kladurovo sa žmarama, Stamnica sa „Bačijadom“, kao i različite gastro-manifestacije opštine: kupusijada, prasićijada… ). Sve je veća prisutnost lokalnih proizvođača koji sarađuju sa ugostiteljima na teritoriji opštine. Turista u lokalnim restoranima sada već može probati i lokalna pića ( rakija, vino ) ali i ovdašnje proizvode ( sir, brašno, kajmak, džemovi, zimnica… ). Mnogobrojne manifestacije u selima petrovačke opštine posvećene su lokalnim proizvodima ( Žumarijada, Sabor vodeničara i pomeljara, Sabor pčelara… ). Određena sela u petrovačkoj opštini su prepoznatljiva po lokalnom proizvodu ( Kamenovo po medu, Ranovac po rakiji, Kladurovo po žmarama… ) i u njima postoje i gastro-manifestacije…

Ugostitelji opštine Petrovac na Mlavi se sve više trude da i samim ambijentom i gostoprimstvom gosta učine zadovoljnim. Gastronomska ponuda polako dobija oslonac na široj teritoriji opštine, kako putem različitih manifestacija posvećenim ukusu ovog kraja  (Žumarijada, Bačijada, Sabor vodeničara i pomeljara… ) tako i zanimljivim ugostiteljskim objektima koji se svojim izgledom izuzetno uklapaju u celokupan ambijent. Ovde se posebno izdvajaju objekti koji su interesantni zbog svoje lokacije, izgleda, ambijenta i načina pripremanja hrane.

Izdvajaju se specifični ugostiteljski objekti koji turistima već na prvi pogled mogu delovati zanimljivo i privlačno, kao što su objekti u etno-stilu:

  • Restoran „Jenić“ koji se nalazi u sklopu turističke zone Ždrelo i nedaleko od Gornjačke klisure. Ono što je specifično za ovaj objekat je da u svom meniju ima domaće lokalne specijalitete poput vlaškog kačamaka čiji je ukus već poznat među turistima koji posete opštinu. U neposrednoj blizini restorana se nalazi i smeštaj.
    https://topetrovacnamlavi.com/restorani/etno-restoran-vrata-homolja/
  • Restoran kod Rajka koji odlikuje izuzetno živopisan prirodni ambijent. Nalazi se na ulasku u Gornjačku klisuru na obali reke Mlave (tačnije jednim delom iznad same reke). U sklopu restorana se nalazi i ribnjak kalifornijske pastrmke. U neposrednoj blizini je i „Via Ferata“. U restoranu je moguća i registracija planinara, kao i iznajmljivanje opreme, jer se u sklopu restorana nalaze prostorije Planinarskog društva „Gornjak“.
    https://www.facebook.com/Kod-Rajka-633734417081562
  • Restoran sa ribnjakom „Dragojević“ koji se nalazi u prirodnoj sredini Tresta i okružen je šumama. U neposrednoj blizini se nalazi i manastir Vitovnica. U svom sastavu poseduje i ribnjak, te se na meniju uvek nalazi sveža pastrmka.
    https://www.facebook.com/Restoran-Dragojevi%C4%87-1631773963728578

Svakodnevnica nosi dosta stresnih situacija, a sam tempo života u urbanim  sredinima čini da današnji sve više tržimo za povratkom prirodi, fizičkim aktivnostima u očuvanoj životnoj sredini, autentičnoj gastronomiji i kompletnim osećajem gostoprimstva. U opštini Petrovac na Mlavi očekuje Vas psihofizički odmor, a onda i doživljaj svojevrsne avanture koji će formirati u skladu sa svojim težnjama i željama.

Predlažemo  posetu i drugim veoma kvalitetnim restoranima u opštini:

PČELARI

  • Med i pčelinji proizvodi u prigodnim pakovanjima u kojima će svako za sebe pronaći ukusan zalogaj iz mlavskog kraja, prirodni lek ili zdravu kozmetiku

https://www.facebook.com/pages/category/Non-Governmental-Organization–NGO-/Dru%C5%A1tvo-P%C4%8Delara-Mlava-173998209643417/

http://www.pcelar-djordjevic.com/

https://www.medeno.rs/

https://sr-rs.facebook.com/medradosavljevic/

https://sr-rs.facebook.com/pcelarskogazdinstvokaradzic.kamenovo

VINARIJE ACA I MILAN