Upoznajte grad

Upoznajte grad

PEŠAČKA TURA KROZ PETROVAC NA MLAVI

Dobrodošli u Petrovac na Mlavi. Nalazimo se na samo 80 minuta vožnje od Beograda, a pružićemo Vam divno i ispunjeno vreme u našem živopisnom mestu na obalama Mlave.

Petrovac na Mlavi se prvi put pominje 1859. godine. Naselje je niklo na desnoj obali Mlave, naspram sela Svine, i to kao potreba administracije knežine Srbije da se tu stvori upravno središte vlasti za ceo kraj oko reke Mlave.

Ime je dobio po državnom savetniku Petroviću, prijatelju knjaza Miloša Obrenovića. Spomen bista čoveka po kome je grad dobio ime stoji od 4. juna 2005. godine na platou ispred zgrade Skupštine opštine Petrovac na Mlavi.

Iako je grad po postanku mlad, ovaj kraj predstavlja značajan deo u istoriji Srbije. Njegov položaj je oduvek bio zanimljiv, te su na ovim prostorima, kao dokaz burne prošlosti, danas  arheološka nalazišta, manastiri i drugi pečati materijalne kulture.

Petrovac pruža mnogo mogućnosti za prijatan doživljaj, a naši predlozi za upoznavanje ovog malog grada na Mlavi su ovde… Obujte nešto udobno, osmeh na lice i uživajte!

Komleks zgrada u koje su smeštene ustanove: Sud, Skupština opštine Petrovac na Mlavi i Stara pošta –  današnja zgrada Zavičajnog muzeja opštine,  podignute su u vremenu od 1900-1908. godine u etapama. Prvo se počelo sa gradnjom dela zgrade koji je pripao Prvostepenom sudu, zatim dela koji je pripao Skupštini opštine i središnji koji je pripao Staroj pošti. Sve zgrade imaju podrume, zatim visoko prizemlje i sprat nad celom osnovom. Osnova zgrade Suda i Skupštine opštine predstavljaju funkcionalno rešenje sa glavnim ulazima na uglovima ulica. U dvorištu ovog komleksa nalazi se zgrada (nekada zatvor) koja takođe datira iz vremena gradnje. Kompleks zgrada je stilski ujednačen i oblikovan u duhu istoricizma, sa stilskom obradom i elementima neorenesanse i secesije, naročito spratni deo. Za spomenik kulture prograšeni su 1983. godine.

https://www.petrovacnamlavi.rs

Adresa: Srpskih vladara 165

Crkva Sv. Vaznesenja u Petrovcu  podignuta je u vreme od 1866-1869. godine na zalaganje crkvene opštine i meštana sela Petrovca, jer je crkva bila jedan od uslova da se Petrovac proglasi varošicom. Crkva je locirana nedaleko od centra grada, ima veliku portu obraslu starim lipama i ogradu od kovanog gvožđa. Izgrađena je u klasičnom duhu, jednobrodne osnove sa velikom polukružnom apsidom na istočnoj strani, četvrtastim pevnicama i zvonikom na zapadu, koji se završava visokom i širokom piramidom pokrivenom limom.  Prostorno crkva je podeljena na oltarski deo, naos i pripratu koja je proširena, desno ima malu prostoriju, levo galeriju i zvonik.

Na predlog Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu, crkva Sv. Vaznesenja u Petrovcu, proglašena je za nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture.

Adresa: Srpskih vladara 166

Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi je centralna ustanova kulture u opštini Petrovac na Mlavi, u okviru kojeg posluje:

–Pozorište  „Dragoljub  Milosavljević Gula“
–Bioskop  „Delo“
– Kulturno-umetničko odeljenje amaterskih i profesionalnih programa
– Prosvetno-obrazovano odeljenje „Narodni univerzitet“.

Kulturno-prosvetni centar je organizator preko 30 kulturno-umetničkih manifestacija u opštini Petrovac na Mlavi, koje imaju za cilj očuvanje i promovisanje narodno-umetničkog stvaralaštva, tradicionalnih igara i običaja. Posebna vrednost je  prenošnje na mlađe generacije, kroz aktivno uključivanje dece i mladih u Kulturno-umetnička društva koja sarađuju sa Centrom pri realizaciji programa na manifestacijama. Takođe, Kulturno-prosvetni centar saradnik je na realizaciji svih kulturnih, muzičkih, sportskih i edukativnih programa u opštini Petrovac na Mlavi.

https://kpcpetrovac.com

Adresa: Petra Dobrnjca 179

Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi osnovan je 1998/99. godine. Pored bogatog kulturno – istorijskog nasleđa iz praistorije, antike, srednjeg veka, kao i raznovrsne etnografske građe materijalne i duhovne kulture na formiranje Zavičajnog muzeja presudan uticaj imala su višegodišnja iskopavanja na lokalitetu Belovode kod Velikog Laola. Istraživanja su 1994. godine započeli Narodni muzej iz Beograda i Narodni muzej iz Požarevca u okviru naučno – istraživačkog projekta „Arheometalurgija vinčanske kulture“.

Tokom dosadašnjeg rada Zavičajnog muzeja, formirane su sledeće zbirke: arheološka, etnološka, istorijska, likovna (sa jednom legatom) i numizmatička. Zbirke su manjeg obima, ali se sukcesivno uvećavaju. Stalna postavka Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi obuhvata reprezentativne arheološke nalaze sa vinčanskog naselja Belovode (5400-4600. godina pre nove ere).

https://www.muzej-petrovacnamlavi.org.rs

Adresa: Srpskih vladara 163

Petrovački park se prostire se duž leve obale Mlave, na površini od oko 5 hektara i jedna je od omiljenih lokacija za sve uzraste u gradu. Sa drugom obalom Mlave ga povezuju tri mosta, od kojih je središnji oslobođen motornog saobraćaja. U okviru parka su uređena igrališta namenjena najmlađima. U parku se nalaze i teniski tereni. Duž parka se protežu staze za šetnju i rekreaciju, dok se u središnjem delu nalazi spomenik Palim borcima iz drugog svetskog rata. Park je osvetljen, te je šetnja moguća i u večernjim časovima.

https://www.izvor.rs

Adresa: Mlavska ulica ( leva obala Mlave )

Park  „Mala vaga“ se prostire na oko 1200 metara kvadratnih  i predstavlja malu zelenu oazu u glavnoj ulici u gradu. Idealna je lokacija za porodice jer se u okviru parka nalazi i moderno dečije igralište. U popularnom „parkiću“ kako ga Petrovčani zovu, nalazi se i Spomenik palim ratnicima iz Petrovca na Mlavi 1912 – 1918. godine.

https://www.izvor.rs

Adresa: Srpskih vladara

Pretpostavlja se da je Petrovačka čitaonica nastala 1874. godine, a isti  izvori tvrde da je dve godine kasnije izgorela. Pošto je zgrada izgorela, a sa njom i svi spisi, ne postoji podatak o broju knjiga koje je tada posedovala. Dalji podaci svedoče da je između dva svetska rata prilozima građena biblioteka obnovljena. Aktom iz 1964. godine, biblioteka je registrovana pod imenom Narodna biblioteka „Đura Jakšić“, po našem čuvenom pesniku i slikaru, koji je često posećivao ovaj kraj i zavoleo ga, o čemu govore i njegove pesme „Noć u Gornjaku“ i „Put u Gornjak“.  Biblioteka je 2012. prešla u namenski građen prostor, u centru Petrovca. Današnja biblioteka je savremen i funkcionalan objekat koji se prostire na više od 300 metara kvadratnih, projektovan specijalno za potrebe te ustanove. Korisnici imaju mogućnost korišćenja čitaonice i dečijeg odeljenja. Izdvojeno je Zavičajno odeljenje, u kome se osim zavičajne zbirke čuva legat profesora Branka Lazića, odeljenje za obradu knjiga, a biblioteka takođe poseduje i zbirku koju čine enciklopedije, naučna i stručna literatura. 

https://www.biblioteka-djurajaksic.org.rs

Adresa: Radeta Moskovlića 17

Pešačka zona u Petrovcu na Mlavi čini kompleks trga i zatvorene pešačke ulice Bata Bulić. Petrovac ovako zatvorenu i namensku ulicu dobija početkom osamdesetih godina dvadesetog veka, a rekonstrukcijom pešačke zone u samom centru grada Petrovac postaje bogatiji za lepu i funkcionalnu celinu namenjenu žiteljima opštine i svim petrovačkim gostima. Pešačka zona u Petrovcu započinje na Trgu, gde se nalazi i spomenik našem čuvenom književniku i slikaru Đuri Jakšiću. Pešačka zona je ispunjena kafićima i restoranima, a ovde se nalazi i savremeno opremljeno dečije igralište, te pruža mogućnost za odmor i zabavu celoj porodici. Krasi je i fontana, koja u letnjim mesecima pruža prijatan ambijentalni doživljaj.

Adresa: Ulica Bate Bulića

Zelena pijaca se nalazi u centru Petrovca. Poseduje 63 poljoprivredne i 20 robnih tezgi, sa oko 140 zakupaca. Postoji i prostor, oko 60 mesta koji se takođe izdaje u zakup za prodaju cveća, rasada i sezonskih proizvoda         (voće i povrće). U planu je izgradnja objekta za prodaju mlečnih proizvoda i živinskog mesa. Sredom je pijačni dan u Petrovcu i tad grad oboji posebna atmosfera.

https://www.izvor.rs

Adresa: Ulica Bate Bulića

Galerija  „Krug“ se nalazi u foajeu bioskopa „Delo“ u glavnoj ulici u Petrovcu. To je izložbeni prostor Udruženja likovnih umetnika Petrovca na Mlavi, ali ovde svoje izložbe priređuju i mnogi drugi umetnici iz zemlje i sveta.

Adresa: Srpskih vladara 187

Facebook/galerija Krug

Galerija srednje škole „Mladost“ se nalazi u neposrednoj blizini parka i reke Mlave. Gimnazija u Petrovcu na Mlavi je osnovana 1920. godine kao četvororazredna niža gimnazija. Nova školska zgrada je sagrađena 1965. godine. Danas Srednja škola „Mladost“ ima deset odeljenja sa gimnazijskim programom, a tu su još i odeljenja ekonomske, pravne, trgovinske i struke poslovnog administratora. Gimnazija je kroz proteklo vreme imala svoj visoki renome.

https://www.mladost.rs

Adresa: Mlavska 14

Stadion „Sloga“ pripada fudbalskom klubu „Sloga“ iz Petrovca na Mlavi. Klub je osnovan 1933. godine. Na ovom stadionu klub igra od 1957. godine, a objekat svoj sadašnji izgled dobija 2013. godine.

https://www.fkslogapetrovac.rs

Adresa: Radomira Živkovića 4

Stadion Fudbalskog kluba  „Trgovački“ nalazi se na lokaciji „Lukin vir“ i specifičan je po tome jer leži u starom koritu Mlave. Klub je poznat po svojoj školi fudbala koja je počela sa radom 2015. godine.

Adresa: Čede Vasovića bb

Sportska hala „Dragutin Tomašević“ nosi ime po prvom srpskom olimpijcu Dragutinu Tomaševiću. Ovaj moderan i funkcionalan objekat, kapaciteta 1500 sedišta i 500 mesta za stajanje, izgrađen je 2009. godine  i predstavlja središte sportskih dešavanja u opštini Petrovac na Mlavi. Ispred sportske hale je postavljen i spomenik Dragutinu Tomaševiću. Halu su posetile brojne sportske ličnosti, a jedan od njih je i proslavljeni košarkaš Vlade Divac.

Adresa: Jovana Jovanovića Zmaja 3