Upoznajte opštinu

Upoznajte opštinu

Upoznajte opštinu Petrovac na Mlavi

Opština Petrovac na Mlavi se nalazi u središnjem slivu reke Mlave, između Homoljskih planina i Gornjačke klisure na jugu  i Stiške ravnice na severu, Istočnoj Srbiji. Prostire se na  površini od 655 km2,  na kojoj u 34 naselja živi 41.220 stanovnika u 10.300 domaćinstava. Procena je da se na privremenom radu u inostranstvu nalazi oko 10.000 stanovnika.

Po površini u Braničevskom okrugu kome pripada, od 8 opština, nalazi se na trećem mestu (iza Žagubice i Kučeva), a po broju stanovnika je na drugom mestu, odmah iza grada Požarevca.

Teritorija opštine Petrovac na Mlavi je područje sa izvanrednim i raznovrsnim prirodnim karakteristikama koje najbolje oslikavaju mnogobrojna vrela, potoci, rečice, šume, pitoma severozapadna padina Homoljskih planina, plodna ravnica Stig i bogata dolina Mlave, sa divnim pejzažom i rodnom zemljom na kojoj sve dobro uspeva.

Opština Petrovac na Mlavi predstavlja jedno od najznačajnijih oblasti Braničevskog okruga i nalazi se na značajnim putevima koji povezuju ovaj kraj.

Najveće mesto, administrativni i kulturni centar je grad Petrovac na Mlavi. To je jedino gradsko naselje u opštini koje predstavlja industrijski, trgovački, zdravstveni i kulturni centar. U njemu živi 8.772 stanovnika.

Grad se nalazi na 114 km udaljenosti od Beograda, 80 km od slobodne carinske zone i luke Smederevo i svojim saobraćajnicama omogućuje tranzitne prolaze za celu istočnu Srbiju.

Mlava (150km) je najveća reka po kojoj je i ceo ovaj kraj dobio naziv. Kroz opštinu Petrovac na Mlavi teče u dužini od 43 kilometara.

Prvi podaci o ovom naselju datiraju iz 1820. godine iz vremena vladavine kneza Miloša Obrenovića. Prema „tevteru aračkom“ iz tog perioda, nahija požarevačka imala je tada u svom sastavu sedam kneževina i to: moravsku, mlavsku, golubačku, Homolje, Zvižd, Pek i Ram. Selo Svine u čijem će zemljišnom ataru kasnije postati selo Petrovac, pripadalo je kneževini Mlavi. Selo Svine je tada imalo 89 kuća. Petrovac se prvi put pominje 1859. godine. Naselje je niklo na desnoj obali Mlave, naspram sela Svine, i to kao potreba administracije kneževine Srbije, da se tu stvori upravno središte vlasti za ceo kraj oko reke Mlave.

Petrovac je ime dobio po državnom savetniku Petroviću, prijatelju knjaza Miloša Obrenovića.

Danas, gradsko naselje Petrovac na Mlavi predstavlja najvažniji centar srednjeg Braničeva u privrednom, kulturnom, obrazovnom, zdravstvenom i društvenom životu.