# Zdravlje

Vreme u kome živimo  često zahteva da vodimo računa o poboljšanju fizičke kondicije i samom balansu tela i uma kroz sport i rekreaciju. Tereni u dolini Mlave i očuvana priroda, kao i lokalni ukusi pozivaju na upoznavanje i uživanje… 

Trest  se nalazi  na zapadnim obroncima Homoljskih planina, izrazitom brdsko-planinskom području. Ovaj šumski kompleks čija površina iznosi 1033 hektara stanište je krupne divljači. Od Petrovca je udaljen dvadesetak kilometara, a dolazi se  putem koji vodi  za selo i manastir Vitovnicu, dok trasa nastavlja makadamom vijugajući uz reku Vitovnicu.

Trest je okružen planinskim vrhovima Fik, Vranj i Kobilja glava pa je idealno mesto i za planinarenje. Tu se nalaze  Hajdučka i Pogana pećina, a Vitovnička reka je u gornjem toku još uvek nezagađena i bistra. Ovaj izuzetni šumski ekosistem opštine Petrovac na Mlavi omogućava različite aktivnosti u prirodi poput skupljanja gljiva i lekovitog bilja. Blagodeti koje šuma pruža na celokupno psihičko i fizičko stanje i koje ima na ljudski organizam kroz koncept takozvanog „šumskog kupatila“ ( japanski shinrin – yoku ) stvaraju doživljaj psihičkog i fizičkog opuštanja u šumi. Ovakav vid slobodnih aktivnosti koje uključuju svojevrsno mentalno opuštanje, relaks i dendro terapiju, pružaju svojevrsno povezivanje sa prirodom i postizanje balansa u organizmu.

Pešačko – biciklistička staza „Gornjačka promenada“ obuhvata potez od sela Malo Laole do skretanja za Ždrelo. Dugačka je 2620 metara i na njoj se nalaze table turističko – informativnog sadržaja, kao i totem gde posetioci mogu videti turističke sadržaje i ostale potrebne informacije koje se odnose na opštinu Petrovac na Mlavi. Sa staze se pruža prelep pogled na Gornjačku klisuru i Homolje.

Staza povezuje i smeštaj u domaćoj radinosti sa „Mlavskim termama“ i omogućava turistima da na bezbedan i zabavan način kroz pešačku turu objedine turističke atrakcije u svoj jedinstven turistički doživljaj.

Petrovački park je jedan od simbola grada. Prostire se duž leve obale Mlave, na površini od oko 5 hektara i jedna je od omiljenih lokacija za sve uzraste u gradu. Sa drugom obalom Mlave ga povezuju tri mosta, od kojih je središnji  namenjen samo pešacima i biciklistima. U okviru parka su uređena igrališta za najmlađe i teniski tereni. Duž parka se protežu staze za šetnju i rekreaciju. Park je osvetljen, te je šetnja moguća i u večernjim časovima.

Posebnost gastronomske ponude jednog područja svakako predstavljaju lokalni karakteristični proizvodi i specijaliteti predstavljeni kroz tradicionalna jela. Jedan od takvih specijaliteta su ŽMARE ili ŽUMIJARE –  jelo koje se izvorno služilo u vlaškim selima u određenim prilikama. Element kuvanja žmara je upisan u NACIONALNI REGISTAR NEMATERIJALNOG KULTURNOG NASLEĐA SRBIJE. U čast ovog jela u selu Kladurovu svake godine se organizuje gastronomsko – turistička manifestacija „Žumarijada“ koja privlači veliki broj posetilaca. Kako žmare karakteriše izuzetno specifičan način pripreme ( kuvaju se oko 16 sati i za pripremu je potrebna cela ovca, sedamdesetak struka praziluka i kukuruzno brašno ) ova manifestacija je idealan način za degustaciju ovog autentičnog jela.

Jedan od predloga Turističke organizacije je i poseta selu Kamenovo – koje je inače poznato kao selo pčelara i lokacija održavanja manifestacije „Sabor pčelara“. Ovde se može konzumirati i kupiti med, ali i dobiti savet o kvalitetu i konzumiranju meda i drugih pčelinjih proizvoda.

U termalnim bazenima u Ždrelu moguće je plivanje tokom cele godine. Kompleks hotela  „Mlavske terme“ pruža i smeštaj, wellness i spa sadržaje, dok poseban doživljaj predstavlja kupanje u bazenima na otvorenom u toku zimskih meseci.

www.ruczdrelo.rs

Za sve potrebne informacije, savete i pomoć možete se obratiti Turističkoj organizaciji opštine Petrovac na Mlavi.