U organizaciji mesne zajednice Kladurovo i KUD „Izvor“ a pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi, u Kladurovu  se održava turističko-kulturna manifestacija „Kladurovsko leto“ ili popularna „Žumarijada“.

Veliki broj meštana i gostiju poseti takmičenje u  pripremanju žmara, starog, tradicionalnog vlaškog jela, kao i kulturno umetnički program . Zahvaljujući ljudima dobre volje i pomoći opštine stvoreni su objekti koji omogućavaju održavanje manifestacije. Započelo se sa renoviranjem  etno kuće i izgrađen je trem gde se spremaju žmare. Želja je da se sačuva od zaborava spremanje starih jela i kolača kao i izrada proizvoda domaće radinosti. Dobar primer je afirmacija žmara kao starog jela koje se sprema samo na ovom lokalitetu i koje je do sada pobudilo značajno interesovanje šire javnosti.

Stručnjaci u pripremanju žmara, su ponosni što je baš Kladurovo jedno od dva sela u Srbiji gde je ovo jelo zadržalo autentičnost, a kako objašnjava Neša Jovanović, jedan od dobro obaveštenih ljubitelja žmara, tajnu spremanja znaju sami majstori, mada je recept vrlo jednostavan. U velikom kazanu kuva se ovčje meso. Kada je skuvano, meso se vadi, ručno usitnjava i ponovo vraća na vatru. Dodaju mu se kukuruzno brašno, praziluk i ulje i sve to meša se dok se ne dobije neophodna gustina. Priprema traje čak 16 sati i tada je „žumara” ili „žmara” spremna za posluženje.

Ispred Vlaške etno kuće u Kladurovu organizuje se prodajna izložba starih jela i rukotvorina. Etno kuću su vredne članice udruženja žena iz Kladurova potpuno opremile u starom, etno stilu.

Uz takmičenje, manifestaciju krasi i bogat kulturno-umetnički program, koji se odvija na letnjoj pozornici ispred Doma kulture u Kladurovu. Učestvuju društva sa teritorije cele Srbije.

Organizatori su: Mesna zajednica Kladurovo, Udruženje žena „Zlatne ruke“ i Kulturno umetničko društvo „Izvor mladosti“ iz Kladurova, a pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi i Nacionalnog saveta Vlaha.