Planinarski savez Srbije (PSS) poziva sve zainteresovane da uzmu učešće na “Danima planinara Srbije”  koji će ove godine biti održani u Braničevskom okrugu od 16. do 18. juna. 

Očekuje se da će centralna godišnja  manifestacija u selu Ždrelo,  na samom ulasku u Gornjačku klisuru, okupiti nekoliko hiljada učesnika iz Srbije i regiona. Ovogodišnji domaćini, uz PSS, su  Planinarski klub „Vukan“ iz Požarevca i Planinarsko društvo „Gornjak“ iz Petrovca na Mlavi.  Zamisao organizatora je da čitav događaj bude u planinarskom retro stilu, a učesnici koji budu najbolje obučeni biće posebno nagrađeni.

Prvog dana,  predviđeno je okupljanje dela učesnika, izložbe planinarskih fotorafija i druženje u Izviđačkom domu Ždrelo koji je ujedno i centralno mesto ovogodišnjeg planinarskog saborovanja.

Svečano otvaranje zakazano je za subotu 17. jun, u 9. časova, posle kojeg će uslediti start državnog prvenstva u planinarskoj orjentaciji i usponi na vrhove Mali i Veliki Vukan. Poslepodnevni subotnji program rezervisan je za predstavljanje vodičkih ekspedicija i promociju izdavačke delatnosti. 

Završnog dana, u nedelju, biće održano Državno prvenstvo u trekingu i trejlu, izveden uspon na Ježevac, a pripadnici Službe vodiča PSS vežbaće i demostrirati svoje znanje zainteresovanima.

Atraktivna ferata „Gornjak“, zbog svoje popularnosti i velikog interesovanja, tokom Dana planinara Srbije biće korišćena isključivo uz predhodnu najavu  i u terminima i rasporedu koje odrede njeni domaćini.

Tokom tri dana trajanja manifestacije biće upriličen i bogat kulturno- umetnički program, predstvaljanje turističke ponude, domaće radinosti sa Homolja, te promocija specijalizovane planinarske opreme.

 Ovogodišnji, svojevrstan planinarski praznik,   podržalo je Ministarstva sporta Vlade Srbije, Sportski savez Srbije i lokalne samouprave Požarevca i Petrovca na Mlavi, kao i njihovi sportski savezi.

Planinarski savez Srbije
Iso Planić – predsednik  saveza 0658094065
Darko Dozet- predsednik Komisije za informisanje  0695120101

Organizatori:
Novica Mitić -predsednik PK „Gornjak“0628800014
Dejan Antić – predsednik PD Gornjak“ 0642345518

Takmičarske discipline:
Vladislav Matković – Državno prvenstvo u planinarskoj orijentaciji 063329450
Jelena Tadić – Državno prvenstvo u planinskom trekingu 066106009