Jezero Korenica

Jezero Korenica

Na reci Busur, šezdesetih godina dvadesetog veka formirana su dva manja veštačka jezera- Korenica i Busursko jezero.

Glavni razlog ovog poduhvata bio je sprečavanje štete koju ova reka, usled bujičnog karaktera, u određenim periodima godine, pričinjava okolnim njivama i naseljima. Danas ova dva manja jezera čine vodenu površinu od oko 18 hektara. Jezera su afirmisana uglavnom kao lokalna izletišta.

Posle poribljavanja šaranom, jezera su počela privlačiti ribolovce, tako da su na ovom prostoru napravljene i prve vikendice. Međutim, kraj ipak ne karakteriše izgrađena turistička infrastuktura, niti uređene obale za ozbiljniji razvoj kupališnog turizma. Obale jezera krasi očuvani prirodni ambijent, leti prijatna klima i čist vazduh, a sam položaj stvara osećaj izdvojenosti i opuštenosti. Ovaj prostor je time pogodan za dalji razvitak vikend naselja, uz vođenje računa o očuvanosti i unapređenju prirodne sredine, redovno kontrolisanje kvaliteta jezerske vode i odgovarajuću plansku gradnju potrebne turističke infrastrukture na predviđenim lokalitetima.

Jezero Ždrelo – U slivu reke Reškovice u delu naselja Ždrelo nalazi se malo akumulaciono jezero prošireno prilikom izgradnje seoskog vodovoda. U neposrednoj blizini je i izvor pitke vode koji se uliva u jezero. Ispod samog jezera sagrađen je pastrmski ribnjak a na obalama jezera ugostiteljski objekat. Jezero je poribljeno.