Pecanje

Pecanje

Naša opština je izuzetno bogata vodenim tokovima, izvorima, rečicama i jezerima.
Reka Mlava je najveća i najduža reka istočne Srbije i Braničevskog okruga. Pored nje postoje i manje reke: Busur, Vitovnica.
Vode naših reka su izuzetno čiste i dosta očuvane od industrijskog zagađenja.
Čistoća reke Mlave se posebno ogleda u tome da se u njoj može pecati Potočna pastrmka i naći rečni rakovi, koji žive samo u čistim vodama. Pored Potočne pastrmke mogu se pecati i: kalifornijska pastrmka, klen, krkuša, mrena, skobalj…
Veoma je popularan lov na pastrmku posebnom tehnikom – mušičarenjem, potočna pastrmka se lovi u Gornjačkoj klisuri jer je u nižem toku ima sve manje. U nižem toku reke Mlave i u samom gradu se može pecati klen i skobalj koji mogu dostići rekordne veličine.
Pored reka u našoj opštini postoje brojna jezera i veštačke akumulacije kao što su: Koreničko i Busursko jezero, jezero u Ždrelu.
U jezerima se može pecati šaran i babuška. Zabeleženi su posebno veliki komadi šarana upecani na Koreničkom i Busurskom jezeru.
Obale ovih jezera krasi izuzetno lepo prirodno okruženje i nema mnogo vikendica u blizini, tako da se možete osećati kao da lovite u pravoj divljini. Jezera nemaju uređena kupališta tako da nema kupača i kampera pa je time mir i uživanje u prirodi uz čist vazduh i prijatnu klimu zagarantovan.
Smeštajni kapaciteti postoje u blizini banje Ždrelo, za više informacija pogledajte ovde.

Za ribolov važe godišnje ribolovačke dozvole, nedeljne i dnevne. Dnevne i nedeljne dozvole se mogu kupiti u: Grof MBM, Srpskih Vladara 153 (na trgu u centru Petrovca). Za više informacija pozvati na telefon: 012 332 067

Cene dozvola:
Dnevna ribolovna dozvola 1000 dinara.
Višednevna ribolovna dozvola 2000 dinara.