1 2 3 4 dana

1 2 3 4 dana

Neprekidno težimo novim izumima i savršenstvu u svemu što radimo. Živimo isuviše brzo… Možda nam je potreban trenutak da zastanemo, udahnemo čist vazduh punim plućima, pustimo vetar da nam nestašno umrsi kosu i razbistri misli…

Na mestu gde se sastaju dve kulture: srpska i vlaška, žitorodna ravnica Stig i mistično Homolje, gde Mlava stvara Gornjačku klisuru i plodnu dolinu, gde su koreni prvog srpskog olimpijca maratonca Dragutina Tomaševića nalazi se opština sa dva srca – Petrovac na Mlavi…

Krenite u istraživanje i otkrivanje sasvim novih mogućnosti odmora, rekreacije i zabave kroz novi koncept zdravlja, avanture, adrenalina i kulture. Mi vam predlažemo neke od opcija odakle da krenete, a na vama je da izaberete ono što je najbliže vašem senzibilitetu. Oslušnite našu prirodu, udahnite osećaj avanture i sigurno ćete nam se vratiti ponovo…

DAN 1

Ovaj deo Srbije često nazivaju Homoljskom Svetom gorom jer obiluje velikim brojem manastira, koji se nalaze relativno blizu jedan drugom. Jedan od njih je manastir Vitovnica, sagrađen u 13. veku, koji je odličan izbor za sve poštovaoce kulture i tradicije. Nalazi se 15 kilometara od Petrovca na Mlavi u istoimenom selu , a osnovao ga je kralj Milutin. Posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice. U dvorištu manastira se nalazi grob oca Tadeja – jednog od najvećih duhovnika novijeg vremena.

U neposrednoj blizini manastira Vitovnice nalazi se i kanjon istoimene reke, te ova lokacija predstavlja izuzetnu ambijentalnu celinu, a tu je i izvor za koji u narodu ovog kraja postoji verovanje da je izuzetno lekovit za sve probleme sa očima i vidom.

Ova lokacija je idealna i za izuzetno zdravu šetnju kroz šumu Tresta, koje se smatra prirodnim draguljem ovog kraja. Izletište Trest je na 10 kilometra od Vitovnice, smešteno na zapadnim obroncima Homoljskih planina, izrazito brdsko – planinskom području i prostire se na površini od 1033 hektara. Šetnja kroz šumu Tresta pomaže da se opustite, osetite harmoniju sa prirodom, ispunite se pozitivnom energijom i poboljšate fizičku i mentalnu kondiciju.

Kako bi sva čula bila uključena u blizini se nalaze i ugostiteljski objekti u kojima je moguće probati lokalne specijalitete poput pastrmke u prirodnom ambijentu Tresta…

Ako ste ljubitelji lekovitog bilja i gljiva naša preporuka je da svakako kontaktirate lokalno Udruženje gljivara i ljubitelja prirode „Vilino kolo“ iz Petrovca na Mlavi (facebook.com/vilinokolo).

 DAN 2

Očuvana priroda opštine Petrovac na Mlavi i zanimljivi tereni doline Mlave i Homoljskih planina pozivaju na upoznavanje i uživanje… Na ulazu u Gornjačku klisuru nalazi se prava riznica bisera za ljubitelje upoznavanja nečeg novog, a ovaj deo naše zemlje pruža divnu kombinaciju obogaćenu trenucima avanture, autentične gastronomije, adrenalina, kulture i nadasve neophodnog zdravlja…

Sanus per Aquam“ ili „Zdravlje iz vode“ je koncept posvećen načinu života koji podrazumeva poklanjanje trenutaka svom organizmu koji će u svakom smislu doneti blagodeti savremenom čoveku čiji je dan ispunjen obavezama i stresom.

Na trinaestom kilometru od Petrovca nalazi se kompleks „Mlavske terme“ koji pruža mogućnost plivanja u otvorenim i zatvorenim bazenima sa toplom vodom tokom cele godine. Posetioci ovde mogu iskusiti i draži wellness sadržaja poput masaža, slane pećine, saune… Objekat pruža i mogućnost smeštaja u zanimljivo dizajniranim apartmanima, kao i ugostiteljske usluge.

U neposrednoj blizini „Mlavskih termi“ nalazi se pešačko – biciklistička staza „Gornjačka promenada“ u dužini od 2 620 metara. Stazu odlikuje izvanredan pogled na Gornjačku klisuru, homoljske vrhove i manastir SV. Trojice u Ždrelu. Staza je osvetljena, a na njoj se nalaze i klupe za odmor, turističko – informativne table, kao i interaktivni totem pomoću koga je moguće dobiti informacije o turističkim sadržajima u opštini Petrovac na Mlavi. Staza povezuje i određen broj objekata koji pružaju smeštaj u domaćoj radinosti, hotel „Mlavske terme“ kao i ugostiteljske objekte u kojima je moguće probati domaće proizvode poput homoljskog sira i lokalne specijalitete.

U zavisnosti od vaših afiniteta, preporuka Turističke organizacije opštine Petrovac na Mlavi za smeštaj su Domaćinstva Simonović, Magnolia by Radovanović, Jenić, Skuratenko… Takođe preporučujemo i restorane „Jenić“ gde je jedan od specijaliteta nadaleko čuveni vlaški kačamak poslužen na tradicionalan način, kao i restoran „Kod Rajka“ na obalama Mlave. Kao autentične suvenire koje je moguće kupiti u neposrednoj blizini preporučujemo domaće proizvode od maline u domaćinstvu Skuratenko i prirodnu autentičnu rakiju iz ovog kraja u domaćinstvu Stojanović u Malom Laolu.

www.ruczdrelo.rs

www.smestaj-jenic.rs

www.magnolia.rs

www.skuratenko.rs

DAN 3

Savremeni tokovi života nose sa sobom niz prednosti, ali i mnogo nedostataka. Brz ritam  življenja, svakodnevni stresovi, izazivaju kod svakog čoveka potrebu za opuštanjem, mirom, želju za pogledom na umirujuću sliku zelenih pejzaža, pomisao na žubor reke, pesme ptica, na nešto što će ga vratiti korenima, osvežiti novom snagom za povratak u vrtlog života u urbanoj sredini. Opština Petrovac na Mlavi predstavlja pravi biser za ljubitelje aktivnosti na otvorenom. Očuvana priroda, tradicija koja se i dalje neguje, mozaik srpskih i vlaških običaja, nezagađeno i mistično Homolje, sve to u isto vreme čini enigmu zanimljivu za otkrivanje, ali i mesto gde se može odmoriti i duh i telo.

Selo Bistrica se nalazi nedaleko od regionalnog puta koji povezuje Petrovac sa Žagubicom. Od grada je udaljeno desetak kilometara. Deo sela Bistrice utvrđeno je 1986. Godine za kulturno dobro od velikog značaja. To je kulturno-istorijska celina u čijem sklopu su između ostalog valjavica i devet vodenica potočara od kojih je osam u funkciji. Vodenice i valjavica se nalaze uz obale reke Bistrice, u dužini od oko pet kilometara. Nastale su u vremenskom periodu od 19. do sredine 20. veka.

Selo leži u podnožju Homoljskih planina, a tokom godine se u njemu održava niz manifestacija. Na Mali Uskrs se organizuje “Sabor vodeničara i pomeljara” i tada su sve vodenice otvorene za posetioce. Bistrica je svakog proleća domaćin mnogobrojnim učesnicima Memorijalne trke „Dragutin Tomašević“ koja predstavlja sećanje na mladića iz ovog sela, koji je bio prvi srpski maratonac na Olimpijskim igrama 1912. godine.

Nekoliko kilometara dalje, levo od puta koji vodi za Gornjačku klisuru je selo Ždrelo. U zaleđu sela nalaze se dva dominantna vrha Homoljskih planina: Veliki Vukan i Mali Vukan. Ždrelo je locirano na mestu gde Mlava napušta Gornjačku klisuru i ulazi u pitominu Mlavinog porečja.

Na području ovog sela otkriveni su najstariji tragovi ljudskog prisustva. To je rudnik bakra koji su otkrili i koristili stanovnici Vinčanskog naselja Belovode u 5. Milenijumu p.n.e. Takođe, pronađeni su i ostaci srednjevekovnog grada Ždrela. Selo Ždrelo je ispunjeno prirodnim stazama za pešačenje i biciklizam koje vode do zanimljivih prirodnih ili kulturno – istorijskih lokacija (manastiri Reškovica i SveteTrojice).

Preporuka Turističke organizacije su pešačke staze koje vode od samog jezera u Ždrelu, pored borove šumice u blizini izviđačkog doma i dalje u planinu sve do manastira Reškovica, kao i staza koja vodi od centra sela do manastira Svete Trojice. 

DAN 4

DAN ZA AVANTURU I ADRENALIN

Opština Petrovac na Mlavi predstavlja pravi biser za planinare i ljubitelje aktivnosti u prirodi. Posebno je privlačna „homoljska transverzala“ bogata prirodnim lepotama i kulturnim znamenitostima. Planinski tereni obiluju mnogobrojnim vrhovima (Mali i Veliki Vukan, Ježevac, Krilaš…) i atraktivnim stazama za brdski biciklizam i šetnju kroz ekološki očuvanu sredinu.

„VIA FERATA GORNJAK“ je sportska ferata opremljena čeličnom sajlom koja je pričvršćena klinovima uz stenu. Ferata je duga 1100m od početne tačke, pa sve do ishodne tačke stare tvrđave Ždrelo. Prosečno vreme za prolazak  ferate je 2 – 3 časa. Visinska razlika je 330 metara, a sama ferata je podeljena na 12 delova – sekcija između kojih se nalaze pešački delovi.

Planinarsko društvo „Gornjak“ iz Petrovca na Mlavi poseduje opremu za iznajmljivanje za planinare koji je ne poseduju, a takođe i licenciranog vodiča za Via feratu koji je ovlašćen da vodi grupe planinara.

Opština je veoma zanimljiva destinacija kako bajkerima, tako i drugim ljubiteljima ekstremnih moto sportova, kao i ljubiteljima paraglajdinga. Najpoznatije poletište za paraglajding je na vrhu Krilaš.

U selu Kamenovo se nalazi staza za vožnju terenskih vozila – džipova „Tata“ te je moguće u dogovoru sa vlasnikom uživati i u ovakvoj vrsti adrenalinskih aktivnosti.

PD „Gornjak“ : www.gornjak.org.rs

„OFF ROAD TEAM Nas tata pustio“ FB stranica : Off-road team „Nas tata pustio“

Šta raditi