Kalendar manifestacija u Opštini Petrovac na Mlavi  za Mart, April i Maj 2024. godine

  DATUM i MESTO Održavanja priredbe:   20.03.-27.03.2024.   Petrovac na MlaviNAZIV i  SADRŽAJ priredbe:   GULINI DANI –festival glumačkih ostvarenja –             pozorišne, literarne, muzičke i filmske predstave, kulturni festivaliORGANIZATOR*:   Kulturno prosvetni centar Petrovac na Mlavi   telefon: +381 (0)12 331 065 https://kpcpetrovac.com/   E-mail: kpcpetrovac@gmail.com

Kratak opis manifestacije: Smotra glumačkih ostvarenja „Gulini dani“ u organizaciji Kulturno-prosvetnog centra i Pozorišta Bata Bulić iz Petrovca na Mlavi ustanovljena je 2010. godine kao sećanje na Dragoljuba Milosavljevića Gulu, glumca i jednog od najpoznatijih Petrovčana. Smotra okuplja najbolje predstave amaterskih pozorišta iz zemlje i inostranstva. Kao što i sam naziv Smotre govori ona se organizuje u čast i slavu glumačkog poziva. U svakoj predstavi se nagrađuje najbolje glumačko ostvarenje, za koje glumcu pripada Plaketa Dragoljub Milosavljević Gula.

Značaj manifestacije (zaokružiti):          Lokalni       Regionalni      Nacionalni        Međunarodni

DATUM i MESTO održavanja priredbe: 06.04 – 07.04.2024. selo Kamenovo,   Petrovac na Mlavi  NAZIV i SADRŽAJ priredbe (zaokružiti):   Sabor pčelara   Izvorno narodno stvaralaštvo Sajmovi  ORGANIZATOR*: Društvo pčelara „Mlava“, Petrovac na Mlavi telefon: +381 (0)12 326 459   web stranica priredbe   www.topetrovacnamlavi.com  

Kratak opis manifestacije: Manifestacija „Dani mlavsko – homoljskih pčelara“ održava se prvog vikenda aprila meseca u Kamenovu, selu pčelara, u organizaciji društva pčelara „Mlava“ i podružnice Kamenovo a pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi.

Okuplja više hiljada posetilaca iz svih krajeva Srbije i nekih zemalja iz okruženja, pre svega pčelara ali i ljubitelje meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Tradicionalno je obeležava velika prodajna izložba opreme za pčelarstvo,prodaja meda i proizvoda od meda, održavaju se stručna predavanja, za sve zainteresovane organizovan je obilazak pčelinjaka a u večernjim satima priređuje se i kulturno umetnički program.

Ova manifestacija postala je velika svetkovina pčelara Srbije a i šire. Njom se obeležava i početak nove pčelarske sezone.

Značaj manifestacije (zaokružiti):          Lokalni       Regionalni      Nacionalni        Međunarodni

DATUM i MESTO Održavanja priredbe:   13.04.-14.04.2024. Selo Kamenovo,   Petrovac na MlaviNAZIV i  SADRŽAJ priredbe:   TATA 2024   Međunarodna trka terenskih vozilaORGANIZATOR*: Off road klub”Nas tata pustio”   telefon: +381 (0)61 196 8927   https:// www.facebook.com/servispeko16

Kratak opis manifestacije: Kružna reli trka terenskih „off-road“ džipova. Održava se u Kamenovu, na stazi specijalno napravljenoj za trku  „off-road“ vozila. Veoma je popularna kod ljubitelja adrenalinskih sportova.

Značaj manifestacije (zaokružiti):          Lokalni       Regionalni      Nacionalni        Međunarodni

DATUM i MESTO održavanja priredbe: 11. MAJ 2024.   Selo Stamnica, Petrovac na Mlavi  NAZIV i SADRŽAJ priredbe (zaokružiti):   Bačijada   Izvorno narodno stvaralaštvo Gastronomske priredbeORGANIZATOR*:     Mesna zajednica Stamnica Telefon: 012/326-343     www.topetrovacnamlavi.com  

Kratak opis manifestacije: Ova svojevrsna privredno-turistička manifestacija, koja je postala tradicionalna godine okupilja veliki broj posetilaca i izlagača iz celog Braničevskog okruga ali i udaljenijih planinskih predela Srbije. Svoje kolekcije najkvalitetnijih rasa ovaca izlažu stočari u stajama posebno pripremljenim za ovu priliku.

Posetiocima su, pored prezentacije savremenih dostignuća u ovoj oblasti stočarstva, ponuđeni etno hrana kao i proizvodi od domaće radinosti. Dominira svakako, jagnjeće pečenje sa ražnja kakvom nadaleko nema ravna posebno zbog kvalitetne i raznovrsne ispaše na obroncima Homolja.

Značaj manifestacije (zaokružiti):          Lokalni       Regionalni      Nacionalni        Međunarodni

DATUM i MESTO održavanja priredbe: 12. MAJ  2024.   Selo Bistrica   Petrovac na MlaviNAZIV i SADRŽAJ priredbe (zaokružiti):   Dani  vodeničara i pomeljara   Izvorno narodno stvaralaštvo Gastronomske priredbeORGANIZATOR*:   Mesna zajednica Bistrica   Telefon: 012/326-343     www.topetrovacnamlavi.com  

Kratak opis manifestacije: U organizaciji Mesne zajednice „Bistrica“, Organizacionog odbora manifestacije, Turističke organizacije opštine Petrovac na Mlavi i pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi, na Mali Uskrs održava se tradicionalna etno-turistička manifestacija „Dani vodeničara i pomeljara“ u selu Bistrica, nadomak Petrovca na Mlavi. Manifestaciji prisustvuje veliki broj posetilaca, a ona počinje liturgijom u crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Bistrici, zatim se uz trubače obilaze vodenice i valjarica. Uz razgledanje vrši se degustacija zdrave hrane (kačamaka, sira, proje, kolača…). U porti Bistričke crkve organizuje se bogat kulturno-umetnički program i izbor za najlepšu pomeljarku i za najboljeg vodeničara, najuređeniju vodenicu kao i takmičenje u ručnom krunjenju kukuruza.

Značaj manifestacije (zaokružiti):          Lokalni       Regionalni      Nacionalni        Međunarodni

  DATUM i MESTO Održavanja priredbe:   19. MAJ 2024.   Petrovac na Mlavi  NAZIV i SADRŽAJ  priredbe:     Festival cveća i meda   Izložbeno – prodajna manifestacija  ORGANIZATOR*:   KJP „Izvor“   012/331255        

Kratak opis manifestacije: Jedna od najlepših manifestacija u opštini jeste Festival cveća. Održava se treće subote u maju mesecu na Gradskom trgu u Petrovcu na Mlavi.

Na manifestaciji se okuplja veliki broj kako izlagača cveća tako i posetilaca. Tu je prateći program u kome učestvuju udruženja žena, voćari, vinari, rakijari , proizvođači suvenira i drugi. Za najlepše cvetne štandove organizator dodeljuje novčane nagrade, a nakon svečanog otvaranja priređuje se bogat kulturno-umetnički program.

Značaj manifestacije (zaokružiti):          Lokalni       Regionalni      Nacionalni        Međunarodni

DATUM i MESTO Održavanja priredbe:   25.MAJ 2024.   Petrovac na Mlavi – selo BistricaNAZIV i  SADRŽAJ priredbe:     MEMORIJALNA TRKA DRAGUTIN TOMAŠEVIĆ     sportsko-rekreativne priredbeORGANIZATOR*:   Sportski savez Petrovac na Mlavi   telefon: +381 12 326-087   http://www.sportskisavez-petrovacnamlavi.org.rs   E-mail: sportskisavezpetrovacnamlavi@gmail.com

Kratak opis manifestacije: Memorijal u slavu proslavljenog prvog srpskog olimpijca Dragutina Tomaševića. U glavnoj trci koja se održava pod imenom našeg proslavljenog maratonca, učestvuju brojni atletičari iz atletskih klubova širom Srbije. Trči se na stazi dugoj deset kilometara i 73 metara od sela Bistrica do Petrovca.

Na trci su učestvovali najbolji srpski dugoprugaši: Saša Stolić, Goran Stojiljković, Darko Živanović, Elzan Bibić, Mirko Petrović, Marko Ranković i strani takmičari Stenli Kipruto iz Kenije, Samuel Najbei Kiplimo i takmičari iz Gane.U ženskoj konkurenciji takmičenje su uveličale Olivera Jeftić, Nataša Ćulafić i Teodora Simović.

Istog dana se održavaju i ulične trke dece predškolskog uzrasta i učenika osnovnih i srednjih škola iz petrovačke i drugih opština u Srbiji.

Svečano otvaranje Memorijalne trke „Dragutin Tomašević“ odvija se na gradskom trgu u Petrovcu intoniranjem srpske himne i podizanjem olimpijske i državne zastave na jarbole u centru grada.

Značaj manifestacije (zaokružiti):          Lokalni       Regionalni      Nacionalni        Međunarodni